Tri milióny moslimov začali každoročnú púť v Mekke

24.10.2012 Celý región

Mekka 24. októbra (TASR) - Takmer tri milióny moslimských pútnikov začali dnes v saudskoarabskej Mekke prvú fázu každoročnej púte hadždž, keď preplnenými ulicami prechádzali cestu od Veľkej mešity do obrovského stanového tábora v údolí Miná na predmestí.

Pútnici, všetci oblečení v jednoduchom bielom odeve, mali k dispozícii novú koľajovú dráhu. Tí, ktorí sa na ňu nedostali, zaplnili 18.000 autobusov zabezpečených mestom či natlačení na strechách väčších automobilov. Iní sa rozhodli päťkilometrovú cestu pri teplotách dosahujúcich podvečer 35 stupňov Celzia prejsť pešo.

"Chcem požiadať Boha o raj... Nechcem nič od sveta. Chcem získať raj a byť medzi dobrými ľuďmi," povedal Abdalrakí al-Jamaní, Jemenčan žijúci v Mekke, pri čakaní na autobus.

Zo zahraničia pricestovalo 1,75 milióna veriacich

Púť do Mekky patrí k piatim základným pilierom islamu a každý moslim je povinný absolvovať ju aspoň raz v živote, ak je toho fyzický schopný a môže si to dovoliť.

Na púti sa tento rok zúčastňujú tri milióny ľudí, niektoré odhady hovoria až o 3,4 milióna pútnikov. Ministerstvo vnútra oznámilo, že zo zahraničia pricestovalo na hadždž 1,75 milióna ľudí.

Tohtoročný hadždž sa koná na pozadí rozporov na Blízkom východe, historickom centre islamského sveta, v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii. Šiitsky Irán a sunnitské krajiny ako Saudská Arábia a Turecko v nej podporujú opačné strany.

Rijád i Teherán zamietli obavy z politicky motivovaných problémov, saudskoarabskí predstavitelia však varovali, že nepripustia žiadne narušenie púte.

Vo štvrtok budú pútnici cestovať ďalších sedem kilometrov k hore Arafát, na ktorej stoja pri modlitbách. Mnohí moslimovia považujú tento moment za vrchol púte. Večer strávia na pláni Muzdalifa, kde zbierajú kamene, ktoré nasledujúci deň použijú pri symbolickom kameňovaní satana. Rituály púte, sledujúce kroky prorokov, potrvajú do pondelka.
 

Vyberte región